In de prachtige Achterhoek, vlakbij het dorpje Barchem, ligt, midden in de bossen en heuvels, het eerste duurzaam gebouwde en gerunde Landgoed van Nederland: Morgenstern.
Landgoed Morgenstern was oorspronkelijk een boerderij die werd gerund door Jan Willem en Riek Morgenstern. Twee mensen, die keihard werkten om anderen van voedsel te voorzien. Jan Willem fokte bovendien zijn eigen koeienras en heeft daar in het verleden menig prijzen mee gewonnen. In het dorpje Barchem stond de boerderij dan ook goed bekend en nog steeds kan iedere Barchemer je de weg naar Morgenstern vertellen. In 1996, toen Daniëlle Crijns en Wouter van Woudenberg Hamstra, de boerderij ontdekten, stond het al een jaar leeg. De koeien waren uit de stallen verdwenen en er werd niet meer geboerd. Zij waren juist op zoek naar een boerderij met veel bijgebouwen om hun idealen vorm te geven en vonden die in de Achterhoek.
Hun ideaal was om een voorbeeld te zijn op het gebied van duurzame en organische bouw. In die tijd waren projecten met duurzame materialen en organische vormen er nog nauwelijks. Materialen als leem, inlands hout, schelpen en lijnolieverf werden zelden toegepast en zij wilden graag de mogelijkheden van die natuurlijke materialen laten zien. Daarnaast wilden ze een plek creëren waar mensen zich snel thuis zouden voelen. Of ze nu een training of workshop volgen, een trouwerij of verjaardag hebben, het thuisgevoel is van essentieel belang. Hoe beter de basis, waarin iemand zich thuis voelt, hoe meer er bereikt kan worden. Daarom vinden zij het ook belangrijk om van iedere gast te weten wat hij of zij komt doen, zodat ze als team het meest voor hun gasten kunnen betekenen.
Voor de realisatie van Landgoed Morgenstern hebben ze mensen gezocht die vanuit hun eigen vakgebied hun twee idealen met elkaar konden verbinden en vormgeven. De bouw heeft vier jaar geduurd, waarin timmerlui, stukadoors, schilders en installateurs hun passie, vrijheid van werken en hun creativiteit ontdekten. En dat is wat Morgenstern nu nog steeds uitstraalt.
Het woord conferentieoord verdween sinds 2004 langzaam uit beeld en Morgenstern werd officieel een Landgoed. Een jaar later overleed Wouter aan de gevolgen van een chronische ziekte en werd Morgenstern ondergebracht in een stichting, die de idealen van het Landgoed moest beheren en beschermen. Daniëlle en haar partner André Zaalmink werden de nieuwe eigenaren van Landgoed Morgenstern en ze werkten met hart en ziel verder aan de realisering van die oorspronkelijke idealen. Het Landgoed kreeg de naam Morgenstern naar de vorige eigenaar , maar ook vanwege de betekenis van het woord Morgenstern. Als je de naam in stukjes hakt, sluit die perfect aan bij hun idealen. “Morgen” kun je in de praktijk brengen wat je vandaag hebt geleerd of bewust van bent geworden. “Stern”zijn de sterren aan de hemel, die als een kompas dienen voor de mens.
Slogan: “THUIS” Wij streven erna om iedereen het “thuisgevoel” te geven tijdens zijn verblijf op Landgoed Morgenstern. Het kleinschalige karakter van Morgenstern, de warme sfeer, het hechte team, de voortreffelijke verzorging, de rust en de stilte, de ruimte en de vrijheid.
Het is dus belangrijk voor Daniëlle en André dat de gasten zich thuis voelen op Morgenstern, maar ook dat er een verbinding is met hen en met het doel van hun komst naar Morgenstern.
Helaas is Daniëlle in 2016 overleden aan de gevolgen van een ongeneeslijke ziekte, sindsdien runt André het samen met zijn team.